lördag 12 maj 2012

Islams problem er Koranen

Nu har jeg oplevet det igen. Unge muslimer, der ikke kender Koranen.

Når jeg siger, at kvinder er undertrykt i den islamiske verden, og at dette har sammenhæng med islam, vil de så gerne overbevise mig om det modsatte. Når jeg så spørger, om de ikke tager Koranens Sura 4.34 alvorligt, - hvor der som bekendt står, at mænd står over kvinder og at mænd må slå deres koner - så kender de ikke til det. Nogle benægter at det står der.

4.34 lyder: "Mænd står over kvinder, fordi Gud har givet nogle fortrin frem for andre, og fordi de har givet ud af deres ejendom. De kvinder, der handler ret, er lydige og vogter det skjulte, fordi Gud vogter det. De, fra hvem I frygter genstridighed, skal I formane, lade alene i sengen og slå. Hvis de så adlyder jer, skal I ikke foretage jer mere mod dem. Gud er ophøjet og stor."

Muslimers ukendskab til deres egen religion er både godt og skidt. Det er godt, hvis unge mænd vokser op med en ide om, at kvinder og mænd i islam er ligeværdige og at mænd derfor ikke må slå deres koner. De får meget lettere ved at integrere sig i Danmark, hvis de har et sådant syn på kønnene. Men det er problematisk, hvis de blot har det syn på grund af ukendskab til den islamiske grundtekst og ikke på grund af en bevidst anderledes tolkning af Koranen. En belæst muslim vil jo sagtens kunne overbevise dem om, at de er dårlige troende, når de ikke kender deres egen religiøse bog. De vil let kunne omvendes fra deres "moderate" eller uvidende tro. Så ukendskab er naturligvis et dårligt grundlag for en ellers god opførsel. Bevidst stillingtagen - og helst afstandtagen til Koranens ord er så meget bedre.

De unge mænd, jeg talte med sidst, troede ikke på, at de nævnte ting står i Koranen, og de mente, at kvindeundertrykkelse kommer fra andre kilder end islam. Jeg bad dem derfor om at skrive et læserbrev til en avis, hvor de udlægger Koranens ord i Sura 4.34 om kvinder. Det ville være så dejligt at få en bevidst, velargumenteret stillingtagen til dette spørgsmål. Vel og mærke en, der kan få frihed og ligestilling ind i islam.

Men problemet er jo, at det ikke kan lade sig gøre, hvis man samtidig vil tage det meget vigtige islamiske dogme om Koranens ufejlbarlighed med i betragtning. Når nu Koranen er Allahs ord - sendt fra Allah til Muhammed og helt perfekt og sand og vidunderlig. Hvordan kan man så samtidig sige, at man ikke skal tage Sura 4.34 alvorligt? De to ting kan ikke forenes. Derfor må førte skridt i opgøret være et opgør med Koranens status. Det ville være et nybrud, - og et tiltrængt et i islam. Det læserbrev venter jeg med længsel på.

Men indtil da må man sige, at man ikke kan komme uden om, at islam har essens - den hedder Koranen. Og den er fyldt med frygtelige udsagn, som vi ikke kan godtage i Danmark i 2012. Heldigvis er der mange muslimer der ikke kender dem. Men det ville være bedre, at de kendte dem - og samtidig tog bevidst afstand fra dem, f.eks. fordi de betragter Koranen som en historisk bog, skrevet af mennesker. En bog, der rummer forskellige udsagn, der havde betydning på det tidspunkt, hvor de blev samlet, men som ikke kan give direkte anvisninger på, hvordan livet skal leves i dag. Jeg glæder mig til det læserbrev.

MARIE KRARUP

0 kommentarer:

Skicka en kommentar