lördag 18 juni 2011

Ett förlorat krig

Polisens röjning av Pusher Street i Christiania innebar att handeln med cannabis flyttades till andra delar av Köpenhamn. Ingen effekt på förbrukningen kunde märkas. Det är också en förklaring till det gängrelaterade våldet under senare år.

Hashim Thaci är chef för en maffialiknande albansk grupp som ansvarar för smuggling av vapen, narkotika och mänskliga organ genom Östeuropa. Han råkar också vara premiärminister i Kosovo.

I USA har kriget mot droger pågått i över 30 år, kostat miljarder och hela tiden varit en hopplös kamp, skriver Berit:

Varje år spenderar den amerikanska regeringen mer än 30 miljarder dollar på "kriget mot droger" och griper mer än 1,5 miljoner människor i narkotikarelaterade brott. Mer än 318.000 människor är nu bakom lås och bom i USA för drogbrott. Detta är mer än det totala antalet personer fängslade för alla brott i Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien sammanlagt.

Kriget mot droger är en enorm födkrok inte bara för drogdistributörer men också för alla som tjänar sitt uppehälle på att det hålls igång: advokater, poliser, socialarbetare , skyddstillsyn, rådgivning har blivit en storindustri i USA.Vad tror ni det kostar att bomba fält i Afgahanistan, Columbia...?
Förbud stoppar ingen från att kunna köpa, allt det gör är att trissa upp priset vilket gör att egendomsbrottsligheten ökar.
Vi behöver legalisera droger av många anledningar men det enorma våld som drogkartellerna står fuor vid Mexiko-gränsen är en. Den enorma mängd pengar som står på spel tack vare riskerna att åka fast skapar våld, mord, kidnappning. Gränsstäderna i Mexico styrs helt av karteller och folk flyr eller dör som flugor.
Att anse att människor behöver skyddas från sig själva är översittarattityd som öppnar en Pandoras ask vad gäller statliga ingrepp.
Hjälp de som vill ha det, det blir mycket billigare.

"Fast and Furious " och "Gun Walker"