lördag 17 december 2011

"Sunt förnuft, varmt hjärta, kallt blod"

... är den policy som Ungerns premiärminister Orban förespråkar. Ja, mannen har ett stolt och lyhört oberoende sinne. Därför har han åter skickat hem IMF (Internationella valutafonden).

Anklagelser om xenofobi och rasism haglar i västliga medias rapportering från Centraleuropa. Vad med att se bjälken i sitt eget öga, den importerade antisemitismen och rasismen mot icke-muslimer?

Regeringspartiet Fidesz böjer sig ingalunda för "fienden till höger", det ungerska partiet Jobbik, ett udda parti jämfört med andra så kallade främlingsfientliga partier i Europa. Fjällen har ännu inte fallit från deras ögon och vissa av Jobbiks företrädare har tagit ställning för palestinierna emot Israel, förmodligen beroende på en kvardröjande antisemitism.

I det fallet har de således samma uppfattning som många "politiskt korrekta" partier både till höger och vänster i väst, inte minst i Sverige och Norge. Men säkerligen kommer Jobbik att ändra sig i takt med ökad muslimsk invandring.

Romernas situation då? Ekonomiska kriser medför inte automatiskt att folkgrupper utses till syndabockar. Ungrarna är individualister och skulle aldrig få för sig att marschera i takt som tyskarna gjorde på 1930-talet.

Gå inte på nidbilden