fredag 30 december 2011

Var det kamrat Obama själv som planterade den paranoida idén i Chavez skalle?

Obama gillar inte det land han är president över och för att bli återvald försöker han framälska skuldkänslor och självhat hos amerikanerna. Kanske han viskade i örat på Venezuelas president Chavez att det vore smart att beskylla USA för att ha gjort flera vänsterledare i Latinamerika sjuka i cancer.

Chavez kompis Ahmadinejad hotar åter världsfreden och provskjuter långdistansmissiler i Persiska viken. Men precis som vid upproret i Iran för två år sedan kan man inte förvänta att Obama kommer att göra någonting.

Uppdatering. Cello Jr skriver om oljeprischock & ett nytt kallt krig:

Obama har nu tillkännagett nya amerikanska sanktioner mot Iran. Min gamla noja om blockering av Hormuzsundet och oljeprishöjningar seglar upp som första tecknet på att det nya året kommer att bli lika larmande och stökigt som förra. Kanske mer så!

Sanktionerna innebär att handelspartner med både USA och Iran tvingas välja mellan vilket land man i framtiden vill ha handelsförbindelser. Beträffande Kina och Ryssland är jag osäker på att valet är självklart.

Med andra ord finns gömt i sanktionerna en risk för ökad spänning även mellan USA och Kina, och Ryssland, vilket påminner mig om Storbritanniens och Frankrikes garantier att komma till Polens undsättning om Tyskland anföll. Ett löfte man militärt var oförmögna att hålla.