söndag 23 maj 2010

Konstnärlig frihet vs kommunistisk ofrihet

Det är en återvändsgränd att förirra sig in i spekulationer om Lars Vilks motiv. Då kan man hamna lika fel som Vänsterpartiets Lars Ohly:

”Å andra sidan är det viktigt att vara medveten om att Vilks syftar till att stärka rasismen och islamofobin genom sin konst".

DET ÄR SÅ DIKTATORER ARGUMENTERAR. Men den konstnärliga friheten har ingenting att göra med vad man gillar eller inte gillar. För övrigt har Ohly fel i sak. Han kanske inbillar sig att han bekämpar rasism medan han i själva verket befrämjar en rasistisk lära. Islam är fientlig mot och ser ner på icke-muslimer.

Men kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund står inte på vingliga ben:

- Jag är beredd att driva frågan vidare ända tills vi får ett entydigt svar från Lars Ohly om att det är oacceptabelt med varje form av hån, trakasserier, våld och förföljelse mot personer som på något sätt har utmärkt sig. Jag ska jaga honom.

Lars Ohly svarar: - Vi får inte i vårt självklara försvar för yttrandefriheten reduceras till nyttiga idioter som gynnar Vilks syften.

Hägglund: - Det spelar ingen roll vilket syfte man har. Det får aldrig någonsin förekomma en reservation när det handlar om yttrandefrihet och tryckfrihet.

Läs mer: Vilkskritiker - Fall inte i etnicitetsfällan!