tisdag 20 december 2011

Rædselsvækkende psykologiske eksperimenter

Fredag 16.12.2011, så jeg en skrækkelig dokumentarfilm om experimenter med mennesker og deres hjerner. Det var nummer to i en tredelt miniserie fra BBC med titlen "Ind i psyken".

Den var lavet af psykiater Michael Mosley, der selv var med i filmen, både med forklaringer og som frivillig forsøgskanin.

Filmen afslørede, hvordan den psykologiske og psykiatriske forskning i sin iver efter at opnå kontrol med menneskets hjerne var hæmningsløs i sine barbariske metoder. Forsøgskaninerne anede intet ondt og fik ikke at vide, at man experimenterede med deres hjerner. Filmen indeholdt meget ubehagelige, ækle og frastødende optagelser fra den magtfulde psykiatris og psykologis stræben efter at opnå kontrol med menneskers sind og følelser.

Vi hørte først om fysiolog Ivan Pavlov og psykolog B.F.Skinner, der interesserede sig for, hvordan man kunde styre menneskers handlinger og kontrollere deres opførsel. Noget som har interesse for ethvert samfund. Pavlov experimenterede især med hunde og børn og fandt frem til begrebet "betinget reflex".

I 1950`erne chockeredes man over, hvordan Nordkoreas kommunister kunde manipulere amerikanske krigsfangers psyke. De vistes frem i TV for at bidrage til demoralisering af USA`s militær. Den engelske psykiater William Sargant vilde finde ud af, hvordan denne kommnisiske hjernevask foregik. Han havde en teori, som stammede fra Pavlovs forsøg: først skulde hjernen brydes ned med nervesammenbrud og derpå omprogrammeres.

Nogle psykiatere gik meget langt i deres forsøg uden hensyn til om de eventuelt invalidiserede deres "patienter". Sargant lod f.ex. de menneskelige forsøgskaniner ligge i narkose helt op til 3 måneder og gav dem meget høje doser narkotika i den efterfølgende behandling plus el-chock. Det kunde medføre store huller i personernes hukommelse eller de kunde helt miste den. "Patienterne" anede ikke, hvad de udsattes for.

I USA fortsatte man disse experimenter under programkoden: MK-Ultra. Bl.a. brugte man LSD og svampegift.

Det viste sig at hverken Nordkoreas eller andres hjernevask var bestandig. Nogle (- alle?) fandt tilbage til deres tidligere psyke og meninger.

I 1960`erne var socialpsykolog Stanley Milgram optaget af, hvordan man kunde få kontrol over mennesker. For hvordan havde det kunnet lade sig gøre, at så mange almindelige mennesker direkte eller indirekte havde været med til holocaust i Tyskland? Han experimenterede med at få folk til blindt at adlyde ordrer.

Til sidst så vi forsøg med optogenetik: hvordan man udforskede fluers opførsel ved påvirkning af visse hjerneceller med lugt og lys.

Michael Mosley afsluttede dokumentarfilmen med trøstende overbevisning om, at den menneskelige hjerne var altfor kompliceret og modstandsdygtig til, at man skulde kunne få mulighed for at styre og kontrollere den inden for overskuelig tid og måske aldrig.

Filmen beviste for mig, at jeg var på ret spor, da jeg i 70`erne arrangerede angrebet på den internationale Mentalhygiejnebevægelse, World Federation of Mental Health, og fik givet den statsstøttede og politiserende Landsforening for Mentalhygiejne dødsstødet. Men NB dens ideologi lever videre! Nu som dengang vil magtfulde psykiatere og psykologer indbilde os, at en stor del af Danmarks befolkning trænger til psykisk behandling.

Gertrud