söndag 18 september 2011

Norsk fixering vid Palestina

Efter norska kommunvalet för ett par dagar sedan är 11 av regeringspartiets 20 representanter i Oslo muslimer. Många bäckar små gör en stor å. Norge är nu berett att erkänna staten Palestina, säger utrikesminister Jonas Gahr Störe.

Under de senaste årtiondena har eliterna i Sverige och Norge gjort stora ansträngningar för att demonisera Israel. Bakom deras ofta proklamerade oro för de mänskliga rättigheterna lurar mörkare attityder.

Den mest kände svenska statsmannen under efterkrigstiden, Olof Palme, var en av Europas första framträdande "Förintelse-inverterare". Ordet användes av förre Folkpartiledaren Per Ahlmark när han kritiserade Palme för att vända upp och ned på begreppen och anklaga Israel för att använda nazi-metoder.

Det är ingen berättigad kritik av Israel att jämföra de palestinska flyktinglägren med Auschwitz - det är antisemitism.

Olof Palme och hans gäng blåste upp Israels handlande bortom alla förnuftiga proportioner, och spred sin demagogi i Sveriges klassiska regeringsparti socialdemokraterna, bland vänsterpolitiker och journalister, präster och humanitära hjälporganisationer.

I Norge är antisemitismen ännu mer salongsfähig:

För fyra år sedan rev den norske "komikern" Otto Jespersen sidor ur den judiska bibeln och brände dem på TV. Och den 27 november 2008 "skojade" han inför kameran: "Jag skulle vilja ta tillfället i akt att komma ihåg alla de miljarder loppor och löss som miste sina liv i tyska gaskammare, utan att ha gjort något fel annat än att landa på personer med judisk bakgrund."

Jespersen försvarade sin "satir" med att "människor motsätter sig apartheid-staten Israels behandling av palestinierna." TV-stationen stödde honom. Och tydligen också den norska befolkningen, för han är fortfarande välkommen i deras vardagsrum.

Den moderne antisemiten